HISTORIA

1964-1970

Suomalaisen kulttuurin päivänä 28.02.1964 putkahti päivänvaloon poikalapsi, joka sai myöhemmin nimekseen Pekka Veikko Juhani Rokala. Musikaalisuutensa poika todisti heti sairaalassa huutamalla muita lapsia enemmän ja kovempaa.

 • 1. helmikuuta 1964- The Beatles nousee ensimmäistä kertaa listaykköseksi Yhdysvalloissa kappaleella I Want To Hold Your Hand

Isoveljen valmistama nelikielinen pikkukitara (ukulele) kädessään Pekka sävelsi ja sanoitti ensimmäisen oman kappaleensa noin 5:n vuoden ikäisenä. Laulun sanat menivät kokonaisuudessaan näin: "Juna kiitää vauhti katoaa, yli mertenkin se haluaa." Siis heti tyypillistä suomalaista iskelmäromantiikkaa ja kaukokaipuuta.

 • 21. tammikuuta 1965 - Reino Helismaa menehtyy syöpään 51-vuotiaana.


1970-1972

...ilman sen suurempaa menestystä.

Kiehan F-juniorit, Pekka maalivahtina.

Lapsuusajan harrastuksiin kuului musiikin lisäksi myös urheilu. Kesäisin pelattiin jalkapalloa kaveriporukalla lähes päivittäin. Hiihdossa ja yleisurheilussa Pekka pärjäsi kohtalaisesti, aina siihen ikään asti, jolloin harjoittelun olisi pitänyt aloittaa.

Jalkapallon lisäksi myös jääkiekko kuului lapsuusajan harrastuksiin. Jääkiekossa Pekka oli ensin maalivahti, suuren esikuvansa Jorma Valtosen tapaan, myöhemmin keskushyökkääjänä... ilman sen suurempaa menestystä.


 • 10. huhtikuuta 1970, McCartney ilmoitti haastattelussa Beatlesin lopettavan.
 • Hector julkaisee albumin Nostalgia (1972


1973- 1975

...ensimmäinen bändi oli perustettu ja keikkaa pukkasi.

Tosi cool!   Kuva: Marita Viitanen

Pekka sai joululahjaksi ensimmäisen oikean, vireessä pysyvän nylonkielisen kitaran. Ehtona pitkään ruinatun kitaran saamiselle, oli ollut lupaus kitaransoiton opiskelun aloittamisesta Ähtärin kansalaisopistossa. Puolen vuoden ajan Pekka jaksoi opiskella... kunnes kyllästyi. Sitä paitsi ensimmäinen bändi oli perustettu ja keikkaa pukkasi.

Bändin nimi oli Intro. (Ari ja Jukka Toukola sekä Pekka ja Jukka Rokala.) Bändi teki huikean uransa aikana kaksi keikkaa naapurin kuistilla. Bändin rumpuina olivat valkoiset muovikanisterit, basso oli omatekoinen ja yhteen kitaraan oli kielet värkätty eri vahvuisista siimoista. Mutta meno oli vilpitöntä ja esikuvina Hurriganes ja Alwari Tuohitorvi.

 • Hector julkaisee albumin Herra Mirandos (1973.
 • Esa Pakarisen albumi Pakarock julkaistaan 1974
 • Hullujussi yhtye julkaiseee livealbumin Hullujussi 1974.
 • Hurriganes-yhtye julkaisee loppuvuodesta 1974 albumin Roadrunner
 • Hector julkaisee albumin Hectorock I 1974.
 • Alwari Tuohitorven albumi Asia on ananas julkaistaan 1975
 • Dave Lindholmin viides sooloalbumi Fandjango julkaistiin kesällä 1975.
 • Hector julkaisee aljumun Liisa pien 1975.

1976-1979

...kuunteli kavereiltaan salaa Reino Helismaata, Tapio Rautavaaraa ja Esa Pakarista.

Jussi and the boys. Vuosien 1977-1980 kokoonpano

Nähtyään 1979 Jussi and The Boys -yhtyeen keikan Ähtärin Mustikkavuoren lavalla Pekka päätti perustaa oman oikean rock-bändin.

Jussi and the Boys yhtyeessä soitti tuolloin kaksi ähtäriläislähtöistä muusikkoa. Yhtyeen kitaristina oli Pekka Tammilehto (joka opittiin tuntemaan myöhemmin myös nimellä Topi Sorsakoski) bassoa ja kitaraa soitti Antti Tammilehto. Rummuissa Aikka Hakala sekä tietenkin maestro itse eli Jussi Raittinen, joka lauloi ja vuorotteli Anan kanssa bassossa ja kitarassa.


Punkin pistoksen saanut hiihtolupaus. 

Elettiin siis 70-luvun viimeistä vuotta ja punkmusiikki teki tuloaan myös kylmään pohjolaan. Pekka innostui moisesta asiasta heti. Tosin punkkulttuurin ähtäriläinen sovellutus oli lähempänä hippiliikkeen rauhaa ja rakkautta, kuin anarkistista englantilaista esikuvaansa.

Pekka kuunteli Hectoria, Juicea, Pelle Miljoonaa, Kollaa Kestää- yhtyettä, Korroosiota, Woudea, Ratsiaa, SE-yhtyettä sekä kavereiltaan salaa Reino Helismaata, Tapio Rautavaaraa ja Esa Pakarista.

Mutta ennen kaikkea 60-luvun folk laulajat kuten, Bob Dylan, Donovan, Joan Baez, Melanie jne. olivat hänen suosikkejaan.

Pekka tunnettiin punkpiireissä lälläri musiikin ystävänä ja romantikkona, joka ihastui aina albumin hitaimpaan ja näteimpään biisiin. Suuria suosikkibiisejä olivat mm. Pellen Gabriel, Korroosion Hei kuka rakastaa mua, Kollaa kestää-yhtyeen Jäähyväiset aseille, Bob Dylanin Forever young ja Joan Baezin Diamonds and rust.

Koulutunnit kuluivat biisintekstejä kirjoitellessa ja välitunnit niitä luokkatovereille lukiessa.

Juhaa ja Raunoa taisivat lällyt iskelmäbiisit vähän hävettääkinkin.

Bad Brains Ähtärin urheilutalolla.  Pekka, Rane ja Jussi.


Perustettiin sitten, se oikea bändi, joka sai nimekseen Bad Brains. Nimen bändille keksi, Ähtärissä julkaistun Kiertotie nimisen alakulttuurilehden päätoimittaja Mika Salo. Bändissä soittivat Pekan lisäksi Juha Soidinmäki ja Rauno Pakkala. Bändin piti olla raju punk- bändi, mutta niitä lälläreitähän Pekka alkoi bändille taas tehdä.

Trio oli treenannut noin kaksi viikkoa, kun sille tarjottiin ensimäistä keikkaa Ähtärin urheilutalolle. Muut vastustelivat, sillä soittotaitoa ei yksinkertaisesti ollut. Lisäksi Juhaa ja Raunoa taisivat lällyt iskelmäbiisit vähän hävettääkin... mutta Pekalla oli kiire tähtiin, joten keika tehtiin.

Tapahtuman Ähtärin urheilutalolla järjesti juuri perustettu elävän musiikin yhdistys, Elmu Ähtäri.

Soittotaidottoman Bad Brainsin keikka meni tietenkin aivan reisille.

Kun epäonnistumisen syitä myöhemmin ruodittiin, osoittivat syyttävät sormet Pekkaan ja hänen ainaiseen hosumiseensa. Pekka perusteli kiirettään väittämällä, että oikeat rocktähdet kuten Jimi Hendrix, Jim Morrison ja hän kuolevat nuorina, joten nyt oli toimittava.

Bad Brainsin ensimmäinen keikka oli myös viimeinen, sillä pian keikan jälkeen bändi haudattiin kaikessa hiljaisuudessa.

Bad Brainsin ns. tuotannosta Pekka muistaa hämärästi vain lyhyen pätkää, Joki nimisen kappaleen tekstistä.

Kuin joki niin virtaa elämä ihmisen
kuin joki niin lauluni soi.
Me elämän virrassa ajelehdimme
se virta mut luoksesi toi.

Kun ohitat paikan kauneimman tuon,
niin saavutkin kauniimman luo.
ja jälkeen koskien vaarallisten
on edessäs suvannot nuo.


 • Englantilainen Malcolm McLaren manageroi yhtyettä nimeltään The Swankers, josta hän lanseerasi tunnetuimman brittipunkyhtyeen The Sex Pistolsin. Uusi brittiläinen punk-kulttuuri muodostui vuoden 1976 kuluessa.
 • Jussi & The Boys: Mennään melomaan Lp julkaistaan 1976.
 • Esa Pakarisen Lp- Pakarock 2 julkaistaan 1976.
 • Hector julkaisee albumin Hotelli Hannikainen 1976.
 • H.E.C julkaisee albumin. 1977.
 • 5. tammikuuta 1978 - Lastensuojelun keskusliitto lähetti vetoomuksen sisäasianministeriön ulkomaalaistoimistolle punkyhtye Sex Pistolsin maahantulon estämiseksi. Myös poliittiset nuorisojärjestöt antoivat yksimielisen julkilausuman yhtyeen maahantulon estämiseksi. Sisäministeri Eino Uusitalo epäsi Sex Pistolsilta työluvan ja maahantulon Suomeen 12. tammikuuta.
 • Pelle Miljoona & N.U.S. albumi julkaistaan 1978. 
 • Hector julkaisee albumin Kadonneet lapset 1978.

Bad Brainsin jälkeen Pekka siirtyi hetkeksi vakituisen solistin tuuraajaksi bändiin nimeltään "Antero Puolihullu ja hänen saalistuskyvyttömättömät eläimensä". Kokoonpanossa soittivat Juha ja Sauli Soidinmäki, Mikko Mytkäniemi, Visa Viertola, sekä biisintekijä ja taustapersoona Mika Salo. Yksi keikkakin tällä kokoonpanolla tehtiin Elmun järjestämässä tapahtumassa, Ähtärin Urheilutalolla.


 • Jussi & The Boysin albumi Lapsilta kielletty julkaistaan 1979.
 • Tapio Rautavaara kuoli 24. syyskuuta 1979.
 • Pelle Miljoona & 1980 julkaisee albumin Pelko ja viha 1979.
 • Kollaa kestää- yhtyeen Jaahyväiset aseille albumi julkaistaan loppuvuonna 1979.
 • Pelle Milöjoona & 1980 julkaisee albumin Viimeinen syksy 1979.
 • Hector julkaisee albumin Ruusuportti 1979.
 • SE- yhteen albumi ...ja me tehtiin rakkautta julkaistaan 1979.


1980

...päätettiin kohentaa epävarmaa oloa muutamalla rohkaisuryypyllä.

Räyhä Pelin treenikämpällä Pekka  ja Pode (Jari Pohjola)  Kuva: Antti Niemi

Pekka ja silloinen tyttöystävä, nykyinen vaimo Seija.  Kuva: Kirsi Koskimaa

Pekka perusti oman bändin nimeltään Räyhä Peli (Pekka, Rauno Pakkala, Jari Pohjola.) Myöhemmin Räyhä Pelin laulajaksi ja biisintekijäksi pestattiin Pekan, takaisin Ähtäriin muuttanut, lapsuudenystävä Jukka Hankola. Bändin nimi tuli tutuksi Ähtärissä ja lähitienoilla, sillä bändi näytti ja käyttäytyi kuin oikea rock-bändi. Suuresta uhoamisesta huolimatta yhtään keikkaa ei kuitenkaan oltu tehty.

Tilaisuus tuli, kun Ähtäriin saapui tuolloin uransa huipulla ollut Woude -yhtye. Räyhä Pelille tarjottiin lämppäribändin paikkaa ja Pekka lupautui, vaikkei bändi ollut soitellutkaan pitkään aikaan. Treenaamista haittasi myös edelliseltä treenikämpältä saatu häätö ja uuden treenipaikan etsiminen... mutta Pekalla oli kiire tähtiin, joten keika tehtiin.

Ohjelmisto ei ollut hallussa, treenaamisen ei ollut aikaa eikä halua, mutta kiljua oli... päätettiin kohentaa epävarmaa oloa muutamalla rohkaisuryypyllä. Lopulta Ähtärin urheilutalon lavalle nousi itsensä melkoiseen "ylikuntoon" saattaneita nuoria miehiä... Reisillehän sekin keikka meni ja Räyhä Peli koki nolon lopun.

Räyhä Pelin biiseistä jäi kuitenkin elämään kappaleet Koffin kolmonen (joka kuului myöhemmin myös Fly on bändin ohjelmistoon) ja Heikkona sinuun, joita  Pekka on myöhemmin eri kokoonpanoillaan satunnaisesti esittänyt. Heikkona sinuun kappaletta soitti myös ähtäriläinen Surmanajotivoli yhtye muutamalla keikallaan ja äänitti siitä myös demon.  Kappale päätyi myös levylle Amix-yhtyeen versiona 2002.


 • Pelle Miljoona & 1980 -yhtyeen julkaisee live-albumin Näyttämökuvia 1980.
 • Syksyllä 1980 Pelle Miljoona Oy julkaisee levyn, Moottoritie on kuuma.
 • Hector julkaisee albumin Linnut, linnut 1980.
 • SE-yhtyeen albumi Pahaa unta? julkaistaan 1980. 
 • John Lennon murhattin 8. joulukuuta 1980 .

1981

...tilaisuudesta meinasi tulla fiasko

Perustettiin Fly on -niminen yhtye. (Pekka: ((taiteilijanimelä Peter Rofich)) : basso ja laulu. Mika Salo: ((Michael von Backwoods)) Kitara ja laulu. Mikko Mytkäniemi: Rummut)

Fly on ohjelmisto koostui Mikan ja Pekan tekemistä kappaleista (mm. Pilvilinna, Hei Seija, Aamun Mari, Joku muu, Lennossa.) mukana oli myös muutama lainabiisi mm. Jussi and the boysin Tää koskista on vain ja  Räyhä Pelin Koffin kolmonen.

Mika teki bändille vauhdikkaammat rockbiisit, Pekan vastatessa lälläreistä. 

Fly on teki yhden virallisen keikan, jälleen Elmun bileissä, Ähtärin urheilutalolla. Bändi suoriutui keikastaan kiitettävästi, mutta tilaisuudesta meinasi tulla fiasko kun kävi ilmi että pääesiintyjä Vaavi olikin parhaillaan keikalla, jossain aivan muualla.

Tilaisuuden pelasti Vaavia pikahälytyksellä paikkaamaan saapunut alavutelainen Rasa-yhtye, josta myöhemmin kirjoitettiin merkittävä luku suomalaiseen rockhistoriaan otsikolla; Kolmas nainen.


 • Hectorin kymmenes albumi Eurooppa julkaistiin vuonna 1981.
 • Pelle Miljoona Oy julkaisee albumin Matkalla tuntemattomaan 1981.
 • SE-yhteen albumi Banaaniconga julkaitaan 1981. 


1982

...folkmies oli syntynyt, eikä paluuta entiseen enää ollut.

Pekka oli saanut ammattikoulun suoritettua ja päässyt heti koulutustaan vastaavaan työhön sorvariksi. Työnantaja oli kuitenkin ajautunut suuriin vaikeuksiin eikä palkkoja työntekijöille oltu maksettu pitkään aikaan.

Saatuaan ensimmäisen osan palkastaan vihdoin käteensä, sanoi Pekka itsensä irti ja marssi tuhannen markan shekin kanssa suoraan Honkalan musiikkikauppaan, josta osti 750 mk maksaneen Suzukin 12-kielisen akustisen kitaran. Päästyään kotiin, viritettyään kitaransa ja räpäytettyään ensimmäisen G-duurin ilmoille päätti Pekka, että akustinen kitara on ainoa oikea kitara.

Kolmas nainen yhtyeen rumpalin (Tuolloin yhtyeen nimi taisi tosin vielä olla Rasa) Pasi Kallioniemen isällä oli myös musiikkiliike Ähtärissä, jossa Pasikin kesäisin työskenteli.

Supliikkimiehenä Pasi onnistui vakuuttamaan Pekan siitä että 12-kielinen kitara suorastaan vaati kaverikseen huuliharppua ja huuliharppu taas vaati kaverikseen huuliharpputelineen. Lyhyt huuliharpun "käyttökoulutus" ja Pasin viittaus Bob Dylaniin sinetöivät kaupat. Loppukin lopputilistä hupeni, mutta folkmies oli syntynyt, eikä paluuta entiseen enää ollut.

 • Mika Kaurismäen ohjaaman Arvottomat, elokuvan ensi-ilta 1982.
 • Hector julkaisee albumin Hyvää yötä Bambi 1982.

1983-1986

...päätti lopettaa koko soittoharrastuksen.

Pekka muutti Keuruulle, meni naimisiin ja aloitti myyntimiesuransa osuuskaupan rautaosastolla.

Lopen kyllästyneenä hakkaamaan päätään seinään hän myi kitaransa pois ja päätti lopettaa koko soittoharrastuksen. Katui kuitenkin pian tekoaan, osti uuden kitaran ja teki uusia biisejä. Katui katumistaan, myi kitaran ja päätti lopettaa koko harrastuksen. Osti uuden...jne.


Pekka suoritti siviilipalveluksensa Keljon vanhainkodilla Jyväskylässä. 4.8.1986- 29.7.1987.


 • Edu Kettunen albumi julkaistaan 1984.
 • SE- yhtyeen albumi Lasi kirkasta vettä julkaistaan 1984.
 • Topi Sorsakosken ensimmäinen albumi Hurmio julkaistaan 1985
 • Hector julkaisee albumin Hectorock II  1985.
 • 27. syyskuuta 1986 - Metallican basisti, Cliff Burton, menehtyi Euroopan-kiertueella keikkabussin kaaduttua ojaan minkä johdosta Burton jäi bussin alle yhtyeen matkustaessa Ruotsista Kööpenhaminaan.
 • Kolmas Nainen-yhtyeen debyyttialbumi Kolmas Nainen julkaistiin 1986.
 • Edu Kettusen albumi Lentäjän poika julkaistiin 1986
 • Topi Sorsakoski & Agents: In Beat  julkaistiin 1986.


1987-1989

... lauluja alkoi syntyä kiivaaseen tahtiin.

Pekka teki kotikaupunkiinsa Ähtäriin sijoittuvan kappaleen Pari soittajaa.

Tuo laulu oli käännekohta, joka herätti uudelleen pitkään piilossa olleen innostuksen omien biisien rustaamiseen. Kun tulppa aukesi, lauluja alkoi syntyä kiivaaseen tahtiin.

Pekan perusti oman yrityksen Edustusliike Pekka Rokala Ky:n. Edustusliikkeellä oli vastuullaan erilaisten liimatuotteiden myynti alueelle, joka koko Keski-Suomi... Vaasasta Ilomantsiin ja  Pihtiputaalta Tampereelle.


Uusia teksti-ideoita syntyi pitkillä siirtymätaipaleilla ja ne talletettiin välittömästi sanelukoneelle, joka kulki aina mukana. Ideoita työstettiin illalla kotona tai hotellihuoneessa.

Pekka ryhtyi myös testaamaan taitojaan trubaduurina ja esitti silloin tällöin omia laulujaan työkavereilleen erilaisissa illanvietoissa.


 • Hector julkaisee albumin Nuku idiootti 1987.
 • Topi Sorsakoski & Agents: Besame Mucho julkaistiin 1987.
 • Hector julkaisee albumin Varjot ja lakanat 1988
 • Topi Sorsakoski & Agents: Pop julkaistan 1988.
 • 28. huhtikuuta 1989 Esa Pakarinen menehtyy syöpään 78-vuotiaan.
 • Edu Kettusen albumi Rodeo julkaistaan 1988.
 • Edu Kettusen albumi Eräänä yönä... julkaistaan 1989.

Mira ja Miia


1990-1994

"Oletko sinä niitä Surmanajotivolin miehiä?"

90-luvun alussa Pekka muutti perheinensä ja yrityksensä kirjat takaisin Ähtäriin ja tutustui tuota pikaa paikkakunnan "nuorentuneeseen" soittajakuntaan.

Eräänä päivänä paikallisessa ravintolassa Pekan viereen baarijakkaralle istahti pitkätukkainen nuorimies, jonka Pekka muisteli nähneensä paikallislehden sivuilla. "Oletko sinä niitä Surmanajotivolin miehiä?" hän kysyi. Ja olihan se. Hänen viereensä oli istunut Surmanajotivoli-yhtyeen kitaristi Taisto Viikeri. Lyhyen jutustelun jälkeen lähdettiin Pekan edustusliikkeen varastolle soittelemaan. Soittelemista jatkettiin seuraavana iltana ja sitä seuraavana ja sitä seuraavana.

Pekka tutustui myös muihin yhtyeen jäseniin ja teki pienimuotoista yhteistyötäkin heidän kanssaan mm. auttamalla tekstien kanssa ja lainaamalla bändille soittimiaan.

Surmanajotivoli (V-P Rapo, Jamo Niemi, Juha Remsu, Taisto Viikeri, Mika Mäkiaho) oli äänittämässä demoja Warner Music Finlandille, jonka kanssa heillä oli levytyssopimus.

(Surmanajotivoli julkaisin Warner Music Finlandille singlen Missä mä oon / Elina vuonna 1995 ja singlen biiseillä heläjää Pekan akustinen kitara :)Pian myös Pekalle tarjoutui tilaisuus päästä äänittämään demoa, myöskin paluumuuton Ähtäriin tehneen Pekka Tammilehdon (Topi Sorsakoski) studiolle. Rokala ei ensin meinannut innostua äänityspuuhista, mutta lämpeni lopulta asialle pienen suostuttelun jälkeen. Tehtiin demo, joka herätti positiivista innostusta niin artistissa itsessään kuin kuulijoissakin.

Demo soi paikkakunnan pubissa todella ahkerasti . Tällä demolla oli mukana ensimmäinen versio kappaleesta Pari soittajaa. Toinen versio ko. biisistä julkaistiin Kiinni sinussa EP:lle 2002. Topin studiossa pidettiin kaikkiaan neljä eri demoäänitys sessiota.


 • Aki Kaurismäen ohjaaman elokuvan I Hired a Contract Killer ensi-ilta 1990.
 • Hector julkaisee albumin Yhtenä iltana 1990.
 • Topi Sorsakoski & Agents: Half and Half julkaistaiin 1990.
 • Topi Sorsakosken albumi Yksinäisyys julkaistaan 1991.
 • Hector julkaisee livealbumin In concert 1966-1991 1992.
 • Topi Sorsakoski & Reijo Taipale: Kulkukoirat  julkaistaan 1992.
 • Hector julkaisee albumin Ensilumi tulee kuudelta 1992.
 • Edu Kettusen albumi Kultamaan tarinoita julkaistaan 1992.
 • Topi Sorsakosken albumi Iltarusko julkaistaan 1993.
 • Hector julkaisee albumin Salaisuuksien talo 1994.
 • Edu Kettusen albumi Kaupparatsun koira julkaistiin 1994.

1995

Kun kävi ilmi, ettei keikkoja sen enempää kuin keikkahalujakaan tuolloin ollut, keskustelu päättyi siihen.

Marko

Pekka tarjosi demoja ja tekstejään myös eri artisteille levytettäväksi. Turkulaisveljekset Matti ja Teppo varasivatkin erään Pekan tekstin (Illalla on kaikki kauniimpaa) mutta levylle asti se ei koskaan päätynyt. Joel Hallikaisen kanssa Pekka oli demojen tiimoilta yhteydessä useampaankin kertaan ja oli huippukiireisen artistin ajasta ja ennen kaikkea arvokkaista neuvoista erittäin otettu.

Levy-yhtiöistä Edel Recordsin Ilkka Vainio kertoi demojen olevan "huomattavasti keskimääräistä kiinnostavampia" ja halusi nähdä artistin keikalla "valloittamassa yleisönsä." Kun kävi ilmi, ettei keikkoja sen enempää kuin keikkahalujakaan tuolloin ollut, keskustelu päättyi siihen.

Pari, lähes samansisältöistä puhelinkeskustelua käytiin myös, Warner Music Finlandin Pekka Ruuskan kanssa. Ruuska pyysi Pekkaa lähettämään, joitakin tekstejä mahdollista sävellyttämistä varten ja oli halukas näkemään miehen keikalla. Pari tekstiä Pekka Warnerille lähettikin mutta alkanut lama piti yksityisyrittäjän kiireisenä ja niinpä tekstien tekeminen sai jäädä.


 • Topi Sorsakosken albumi Yksinäisyys osa 2 julkaistaan 1995.
 • Hector julkaisee albumin Kultaiset lehdet 1995

1996

...osa bändistä ei halunnutkaan lähteä studioon

Pekka kasasi keuruulaisten muusikoiden kanssa Meduusa nimisen bändin. Bändissä soittivat Pekka: Kitara, huuliharppu ja laulu, Petri "Lemmy" Lindström: Basso, Juha Lampinen: Kitara, Pasi Äikäs: Kitara ja laulu, Pasi Manninen: Rummut.

Meduusan oli tarkoitus tehdä demo äänitys Topin studiolla mutta juuri ennen sovittua päivää, osa bändistä ei halunnutkaan lähteä studioon vielä tässä vaiheessa... mutta Pekalla oli kiire tähtiin.

Pekka oli kuitenkin jo varannut ja maksanut studion, joten hän päätti lähteä bändistä ja tehdä demon ähtäriläis-töysäläisin voimin. (Pekka: Kitara ja laulu, Taisto Viikeri: Kitara ja laulu, Jarno Takala: Basso ja Juha Remsu: Rummut)1997

...edustusliike oli yhtä äkkiä ilman tuotteita, joita edustaa.

Laman jälikamingeissa tehiin maailmalla yrityskauppoja. Niiden seurauksena, myös Pekan yrityksen edustamien tuotteiden myynti ja edustusoikeudet suomessa, siirtyivät uudelle organisaatiolle. Pekan edustusliike oli yhtä äkkiä ilman tuotteita, joita edustaa.

Haettuaan aikansa uusia edustuksia tai myyntitöitä, hän päätti lopulta kokeilla soittohommia ihan tosissaan ja siirtyi kokopäiväiseksi muusikoksi juuri perustettuun Desante -orkesteriin (Unto Virtanen: Laulu ja basso, Taisto Viikeri: Kitara ja laulu, Markku Pitkälä: Rummut, Pekka: Kitara ja laulu)

 • Topi Sorsakosken albumi Kalliovuorten kuu julkaistaan 1997.
 • Edu Kettusen albumi Elävien maassa julkaistaan 1997.

1998

... mies, kitara ja huuliharppu kokoonpanolla alkoi houkutella koko ajan enemmän.

Desante-yhtye lähti Kylähullu- 99 Kiertueelle. Kiertueen keikat sisälsivät erilaisille koomikoille ja lavapersoonille tarkoitetun kilpailun, jossa vuoden 1998 kylähulluiksi valitut Arvo vaan Karstulasta ja Peltosen Lauri (Markku ja Unto) etsivät itselleen seuraajia. Kilpailun jälkeen loppuilta kului tanssien Desante-yhtyeen tahdissa.

Vanhojen tuttujen kappaleiden lisäksi Desanten ohjelmistoon kuului myös Unton ja Pekan omia kappaleita.

Ajatus keikkailun aloittamisesta akustisella mies, kitara ja huuliharppu kokoonpanolla alkoi houkutella koko ajan enemmän.

Loppuvuodesta -98 Pekka jäikin pois bändistä ja alkoi keskittyä oman trubaduuri ohjelmiston kasaamiseen. Desante-yhtyeeseen Pekan tilalle tuli haitaristi Tero Korvenaho.


1999

...alkoivat ohjelmatoimistotkin uskoa uuteen trubaduuriin.

Pekka jakoi voiton Keuruulla ilmestyvän Suur-Keuruu lehden runokilpailun.

Palkintojenjakotilaisuudessa hän esitti trubaduurina muutaman oman kappaleensa. Tämä esiintyminen yhdessä ähtäriläisen Irja Suihkon sanomalehti Keskisuomalainen tekemän lehtijutun kanssa poikivat koko kesäksi terassikeikkoja Hotelli Keurusselkään Keuruulle.

Kun Keurusselän terassikeikat puolestaan poikivat uusia keikkoja niin yksityistilaisuuksiin kuin ravintoloihinkin, alkoivat ohjelmatoimistotkin uskoa uuteen trubaduuriin ja keikkoja alkoi tulla myös heidän kauttaan.

Pekka soitti trubaduurina Hotelli Keurusselän terassilla kaikkiaan kolmena kesänä.

Trubaduuri keikkojen lisäksi Pekka soitti myös Asta Niinimäki ja Kuvan pojat-yhtyeen kitaristina ja lauluntekijänä. (Asta Niinimäki: Laulu, Asko Niinimäki: Laulu, Mikko Mytkäniemi: Basso, Tommi Pihlajamäki: Rummut, Sami Haapaniemi: Kitara, haitari, kosketinsoittimet, Pekka Rokala: Kitara, mandoliini, laulu, huuliharppu.)

Asta Niinimäki levytti Pekan säveltämän ja sanoittaman valssin Niin hiljaista on, josta tuli oman paikallisradion kestohitti. Myöhemmin tämä valssi on kuulunut monen artistin keikkaohjelmistoon ja mm. keuruulainen Oiva Lampinen on sen levylle laulanut.

Trubaduuri keikkoja alkoi kuitenkin olla niin paljon että niiden sovittaminen bändin keikkojen kanssa kävi mahdottomaksi. Pekka soitti viimeisen keikkansa Kuvan pojissa Tikkurilan Calypsossa uudenvuodenpäivänä 2000.

 • Timo Koivusalon ohjaaman Kulkuri ja joutsen elokuvan ensi-ilta 1999.
 • Hector julkaisi albumin Hidas 1999.
 • Topi Sorsakosken albumi Evergreen julkaistaan 1999.

2000

Ahkera keikkailu ympäri Suomea piti tuoreen yrittäjän sekä viisihenkisen perheen leivänsyrjässä kiinni.

Vuonna 2000 alkoi keikkarintamalla todellinen hullunmylly. Pekka teki keikkaa pääsääntöisesti yksin mies kitara ja huuliharppu kokoonpanolla. Savuiset pubit eri puolella suomea tulivat miehelle tutuksi ja mies tuli tutuksi pubeissa. Keikkaa riitti ja pitääkseen langat omissa käsissään Pekka perusti oman yrityksen, jonka nimeksi tuli PR-Sävel.

Ahkera keikkailu ympäri Suomea piti tuoreen yrittäjän sekä viisihenkisen perheen leivänsyrjässä kiinni. Omien keikkojensa lisäksi Pekka kiersi trubaduurina myös Sinebrychoffin sponsoroimien Battery bileileiden mukana sekä duona Taisto Viikerin kanssa.

 • 24. tammikuuta − Eurajoen kunnanvaltuusto hyväksyi ydinjätteen loppusijoituspaikan rakentamisen kunnan alueelle
 • Edu Kettusen albumi Jokapojan Hollywood julkaistaan 2000.2001

Cd julkaistiin lopulta kaikessa hiljaisuudessa, pienimuotoisena omakustanteena.

Tammikuussa oli jälleen aika saapastella Sorsakosken Topin studioon. Pekka oli vuokrannut Topin studion käyttöönsä kuukaudeksi nimellistä korvausta vastaan. Topi itse oli kyseisen kuukauden lomalla Floridassa.

Pekka kaavaili Meno-Paluu levyn tuotannosta akustista ja pienimuotoista, joka kuulostaisi samalta kuin Rokala & Viikeri duo kuulosti keikoilla. Olihan duo soittanut levylle tulevia biisejä keikoillaan jo pitkän aikaa.

Sellaista levystä ei kuitenkaan tullut.

Kun myöskään levyn alkuperäistä markkinointisuunnitelmaa ei, monien vaiheiden jälkeen, voitu toteuttaa Cd julkaistiin lopulta kaikessa hiljaisuudessa, pienimuotoisena omakustanteena 17.9. 2001.

Rokala & Viikeri duolla riitti kysyntää ja keikkaa tehtiin ympäri suomea pubeissa ja ravintoloissa.

Ohjelmistoon kuului, oman tuotannon lisäksi covereita mm. Juicen, Hectorin ja Kolmas Nainen yhtyeen tuotannosta.

Pekka ehti olla trubaduurina mukana myös Huvimestari 2001 kiertueella yhdessä "Kylähullun" Arvo vaan Karstulasta kanssa.

Pekka ryhtyi vetämään Ähtärin ammatti-instituutin vapaavalintaista bändikurssia. Kaikkiaan hän toimi kurssin vetäjänä seitsemän vuotta ja tuona aikana bändikurssi oppilaat esiintyivät lukuisissa eri tilaisuuksissa, julkaisivat neljä äänitettä ja yhden musiikkivideon.


 • 23. elokuuta - Presidentti George W. Bush ilmoitti Yhdysvaltain vetäytyvän yksipuolisesti ABM-ohjustentorjunta-aserajoitussopimuksesta "omassa aikataulussaan". Bushin mukaan ABM-sopimus "haittaa Yhdysvaltojen pyrkimyksiä rauhan säilyttämiseksi.
 • 1. syyskuuta - Syyskuun 11. päivän iskut: 3 000 ihmistä kuoli New Yorkissa World Trade Centerin romahtaessa
 • 20. syyskuuta - Yhdysvaltain presidentti George W. Bush julisti maan olevan sodassa terroristeja vastaan ja esitti Talibanille viiden kohdan uhkavaatimuksen. 7. lokakuuta - Sota Afganistanissa alkoi Yhdysvaltojen ja liittolaisten hyökkäyksellä.
 • Hector julkaisi albumin Helismaan pikajuna 2001.
 • George Harrison menehtyi 29. marraskuuta 2001.
 • 5. joulukuuta - Aku Ankka -lehti täytti Suomessa 50 vuotta.
 • Emmauksen tie ja Rentun ruusu elokuvien ensi-illat.

2002

...tekstintekijänä mukaan esikuvansa ja oppi-isänsä Topi Sorsakosken Luotu lähtemään levylle.

7.2.2002 käynnistyivät Alavudella uuden neljä biisiä sisältävän EP:n äänitykset.

Äänittäjänä, miksaajana ja levyn toisena tuottajana toimi Marko Ketola. (Tuttu mies mm. Kolmas nainen -yhtyeen, Pauli Hanhiniemen Perunateatterin ja myöhemmin mm. Lauri Tähkän taustatiimistä.)

Ketolasta tuli Viikerin tavoin, Pekalle tärkeä henkilö, joka ymmärsi miehen ideoita ja halua tehdä pienimuotoista ja "livempää" musiikkia studiossa.

Kiinni sinussa- levy tehtiin pienellä ja tiiviillä ryhmällä. Levy oltaisiin yhtä hyvin voitu julkaista Rokala & Viikeri Duon nimellä, sillä kaikki biisit kuuluivat duon vakio-ohjelmistoon ja Viikerin osuus levyllä oli muutenkin, poikkeuksellisen  merkittävä.

Levyllä soittivat Hausmyllyn Jarmo Valkeinen: Rummut ja lyömäsoittimet, Taisto Viikeri: Kitarat, basso ja taustalaulut. Pekka Rokala: Laulu.

Levyn kaikki laulut olivat Pekan sävellyksiä ja sanoituksia, paitsi kappale Tuletko, joka on Ähtäristä kotoisin olevan Olli Kivistön sävellys ja sanoitus. Olli levytti laulun vuonna 1978 nimellä  O.J Kivi. albumille Susta laulan.

Levyn kappaleesta Pari soittajaa tuli pienoinen hitti ja se nousi paikallisradioiden soittolistoille, ollen kotiseudullaan pari viikkoa, jopa ykkösenä.


Hurjan keikkaputken jälkeen Rokala & Viikeri duo päätti lopettaa aktiivisen keikkailunsa loppuvuodesta 2002 juhlavasti jäähyväiskeikkaan Ähtärissä ravintola Club B52:ssa.


Pekka koki myös yhden uransa huippuhetkistä päästessään tekstintekijänä mukaan esikuvansa ja oppi-isänsä Topi Sorsakosken Luotu lähtemään levylle.

 • 1. tammikuuta - Yhteisvaluutta euro otettiin käyttöön.
 • 26. toukokuuta - Aki Kaurismäen elokuva Mies vailla menneisyyttä voitti toisen palkinnon Cannesin elokuvajuhlilla.
 • 2. lokakuuta - Yhdysvaltain kongressin päätös salli presidentille asevoimien käytön, missä hän näkee parhaaksi ja tarpeelliseksi.
 • 16. lokakuuta - Presidentti George W. Bush allekirjoitti päätöksen sodasta Irakia vastaan.
 • 29. lokakuuta - Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon sai Aki Kaurismäen elokuva Mies vailla menneisyyttä.
 • 27. 10.2002 Pekka Tammilehto (Topi Sorsakoski) täyttää 50-vuotta.
 • Topi Sorsakoski & Kulkukoirat: Luotu lähtemään albumi julkaistaan 2002.
 • Ninni Poijärven albumi Viideltä julkaistiin 2002.
 • Edu Kettusen albumi Grand Prix julkaistaan 2002.

2003

"Mukavaa musiikkia ja pöhlöjä puheita."

Pekka keikkaili sekä yksin että yhdessä humoristi Arvo vaan Karstulasta kanssa otsikolla "Mukavaa musiikkia ja pöhlöjä puheita."

Parivaljakko teki paljon keikkaa harjannostajaisissa, etenkin pääkaupunkiseudulla.

Keikkoja tehtiin myös markkinoilla, ravintoloissa, yksityis- ja yritystilaisuuksissa, laivoilla, venäläisessä junassa, hautaustoimistossa, kivikautisessa kodassa, R-kioskissa ja jätevesipuhdistamossakin.


 • 10. helmikuuta - Ranska, Saksa ja Venäjä allekirjoittivat julistuksen, jossa ne puolsivat Irakin aseistariisumista ilman sotilaallista hyökkäystä ja vastustivat näin suoraan Washingtonin ja Lontoon suunnitelmia.
 • 15. helmikuuta - Yli kuusi miljoonaa ihmistä 600 kaupungissa ympäri maailman protestoi suunnitelmaa hyökätä Irakiin.
 • 16. maaliskuuta - Yhdysvaltain, Britannian, Portugalin ja Espanjan johtajat tapasivat Azoreilla tavoitteenaan saada YK:n turvallisuusneuvosto päättämään uhata Irakia sodalla, ellei se suostu aseistariisuntaan.
 • 17. maaliskuuta - Kanada ilmoitti, ettei se aio osallistua sotatoimiin Irakia vastaan ilman YK:n hyväksyntää.
 • 20. maaliskuuta - Irakin sota: joukot Yhdysvalloista, Britanniasta, Australiasta ja Puolasta hyökkäsivät Irakiin ilman YK:n hyväksyntää ja Bagdadia pommitettiin.
 • 9. huhtikuuta - Yhdysvaltain joukot valtasivat Bagdadin
 •  Lauluntekijä ja laulaja Gösta Sundqvist kuoli 46-vuotiaana sydänkohtaukseen kotonaan Espoossa 16. elokuuta 2003.
 • 12. syyskuuta - Johnny Cash kuoli diabetekseen liittyviin komplikaatioihin. Hänen puolisonsa June Carter Cash oli kuollut vain neljä kuukautta aiemmin 15. toukokuuta.

2004

Folk band... sai keikoistaan erittäin paljon kehuja ja kiitoksia.... mutta erittäin vähän rahaa.

Pekka vetäytyi viikoksi Punkaharjulle tekemään biisejä, sekä äänittämään niistä demoja uutta pitkäsoittolevyä varten. Punkaharjun mökillä kauan muhinut idea akustisemmasta levystä alkoi hahmottua.

Soitettuaan omasta mielestään jo aivan riittävästi hilpeitä juomalauluja alkoi syntyä lauluja myös siitä kuuluisasta kolikon kääntöpuolesta. Myös maailmanpoliittinen tilanne, USA:n terroristi-iskuineen ja Irakin sotineen, olivat sytyttäneet vanhan punkkarin eloon.


19.2.2004 oli Pop Artikkelin studiolla Alavudella flunssaisia, mutta innostuneita miehiä aloittelemassa uuden pitkäsoittolevyn tekoa. Tuottajana toimi edellisen EP:n tapaan Marko Ketola.

Tuliliemessä pitkäsoitto CD-levy julkaistiin marraskuussa 2004.

(Levyltä lohkaistiin tammikuussa 2005 single "Kaunis ja kavala.")

Tuliliemessä levyllä soittivat:

Taisto Viikeri: Kitara, mandoliini, kosketinsoittimet ja taustalaulu.
Pertti Keskinen: Basso.
Esko Takamäki: Rummut, lyömäsoittimet ja taustalaulu.
Hanna Kupari (os.Syrjä): Huilu ja taustalaulu.
Jyrki Miinin
: Lyömäsoittimet.
Pekka Rokala: Kitara, huuliharppu ja laulu.


Levy ei ilmestyessään kiinnostanut sen enempää levyjä ostavaa yleisöä, kuin radiokanaviakaan. Sen sijaan kriitikoilta levy sai hyvää palautetta.

Levyn arvostus tuntuu kuitenkin lisääntyvän, vuosi vuodelta ja Teoston tietojen mukaan Tuliliemessä levyn kappaleet ovat soineet radiokanavilla vuosina 2017-18 (eli 14-vuotta julkaisemisensa jälkeen) moninkertaisesti enemmän, kuin julkaisua seuranneina vuosina.


(Tulileimessä levy jäi historiaan viimeisenä äänitteenä, joka tehtiin Pop Artikkelin vanhassa, Valtatie 66:n varrella sijainneessa studiossa.)Pekka Rokala folk band perustettiin alkuvuodesta 2004. Unplugged ja folkhenkiseen bändiin lähtivät mukaan Tuliliemessä levyllä soittaneista muusikoista, Pertti Keskisen: Basso ja laulu, sekä   Taisto Viikeri: Kitara, mandoliini ja laulu.

Mukaan houkuteltiin myös rumpalilahjakkuus suomen Soinista, Markus Kuula. Omasta rumpusetistään hevimies sai ottaa mukaan vain virvelin, haitsun ja pitkien neuvotteluiden jälkeen yhden komppipellin. Näiden lisäksi rumpusettin kuului rototom ja matkalaukku.

Myöskin levyllä soittanut huilisti/laulaja Hanna Kupari (os.Syrjä) vieraili bändin riveissä.

Kesän 2004 Folk band soitti house bandinä ähtäriläisessä Pub Joronjäljessä, joka keskiviikko ilta. Oman settinsä lisäksi Folk band säesti vierailevan solistin setin.

Folk band teki keikkaa ympäri suomea ja sai keikoistaan erittäin paljon kehuja ja kiitoksia.... mutta erittäin vähän rahaa.

 • 3. helmikuuta - Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA myönsi, että Irakin joukkotuhoaseista ei ollut suoraa uhkaa ennen 2003 Irakin sotaa.
 • 26. joulukuuta - Intian valtameren maanjäristys: yli 200 000 ihmistä kuoli maanjäristyksen aiheuttamiin tsunameihin. Laulaja-lauluntekijä Aki Sirkesalo ja koko hänen perheensä olivat menehtyneiden joukossa.
 • Hector julkaisee albumin Ei selityksiä 2004.

2005

Alkuvuodesta 2005 Pertti siirtyi takaisin vanhan Tempo-orkesterinsa riveihin ja hänen tilalleen bändiin tuli laulaja/basisti Tapio Salonen.

Keikkamyyjän toiveista Folkband muuntautui alkuperäisestä akustisesta linjastaan perinteisemmäksi suomirock bändiksi ja nimi muutettiin vähemmän hämmennystä herättävään muotoon Pekka Rokala band.  Lopulta nimeksi vakiintui Rockala band.

Rockala band teki keikkaa vuoden 2005 loppuun saakka.

Lisäksi Pekka teki harjannostajaissa ja yksityis- ja yrityskeikkoja Karstulan Arvon kanssa, sekä yksin trubaduurina laivoilla ja pubeissa.


 • Topi Sorsakoski & Kulkukoirat: Jossakin... Suomessa livealbumi julkaistaan 2005.
 • Ninni Poijärven albumi Vapaapäivä julkaistaan 2005.

2006

Lähes komimiehisen Duo...

Tammikuusta 2006 Pekka ja Pertti Keskinen perustivat RokKes nimisen duon.

"Lähes komimiehisen duon" ideana oli soittaa sovinnolla kaikki ne biisit, joita joka tapauksessa tultaisiin illan mittaan toivomaan.

Rokkes keikkaili ahkerasti pubeissa sekä erilaisissa yksityis- ja yritystilaisuuksissa, messuilla ja markkinoilla.

Hurtilla huumorilla varustettu Duo esitti vauhdikasta pubipoppia, 70-luvun hengessä. Stemmalaulu ja erikoinen ja monipuolinen soitinvalikoima muodostuivat Duo RokKesin tavaramerkiksi.

Keikoilla mukana seikkaili myös mystinen rumpali Jalo "Jallu" Viinanen, joka ei kuitenkaan yhdellekään keikalle ilmestynyt, joten hänen osuutensa jouduttiin aina korvaamaan taustanauhoilla. Siitä huolimatta Jallu sai aina eniten fanipostia.


2007

Duo Rokkes paahtoi edelleen täysillä. Keikkoja oli paljon ja matkat olivat pitkiä. Pistokeikat pääkaupunkiseudulle eivät enää jaksaneet kiinnostaa Perttiä.

Pekalla oli oma yritys, eikä hanskojen naulaan lyöminen ollut mahdollista, joten loppuvuodesta Pertin tilalle bassoon ja toiseksi laulajaksi tuli Tapio Salonen... ja matka jatkui.

Duo RokKesin lisäksi Pekka keikkaili myös yksin mm. laivoilla sekä erilaisissa yritystilaisuuksissa.

 • Topi Sorsakoski & Agents: Renegades albumi julkaistaan 2007.
 • Edu kettusen albumi Tarpeeks jotain,  julkaistaan 2006.

2008

... ja settien välit kuluivatkin verta yskien.

Vuonna 2008 Pekalla meni todella lujaa.

Mies kiersi suomea, yhdessä ohjelmatoimisto EH-viihteen kanssa ideoidun, Härmästä Eurooppaan kiertueen merkeissä.

Kyseessä oli yhden miehen show. Ilta sisälsi trubaduuri setien lisäksi, kansainväliset mittanauhat (vyötärön kohdalta) täyttävän, hurmurin ja entisen tullimiehen Limbo Laakson (Pekan Alter ego) musiikki ja huumori show'n.

Mukana oli vielä limbokilpailun, jossa loppukilpailun voittaja sai palkinnokseen 1000€ matkalahjakortin.

Kiertuetta varten Pekka julkaisi myös Limbo Laakso & kotiurku orkesterin Härmästä Eurooppaan levy.

Kiertueen lisäksi Pekka teki laiva-, pubi-, yritystilaisuus- ja harjannostajais keikkoja yksin ja yhdessä Duo RokKesin ja Karstulan Arvon kanssa.

Kiirettä piti ja auton kilometrimittari pyöri iloisesti.

Kova keikkatahti, valvominen ja epäterveelliset elämäntavat vaativat kuitenkin veronsa. Nukkuminen ei enää onnistunut ja lauluäänen kanssa alkoi olla jatkuvia ongelmia. Laivojen kuiva ilma aiheutti erityisen suuria ongelmia ja settien välit kuluivatkin verta yskien.

 • Ninni Poijärven albumi Virta julkaistaan 2008.
 • Edu Kettusen albumi Matkalla San Franciscoon julkaistaan 2008.

2009

"Sähän oot ihan lopussa. Pidä hyvä mies pieni breikki ja laita itses kondikseen."

Trubaduurikeikkojen lisäksi, alkoi olla yhä enemmän huumorikeikkaa Limbo Laaksona.

Usein keikkoja oli saman päivänä aikana kaksi. Limbon hauskuutti päivällä, harjannostajaisissa, yritystilaisuuksissa tai markkinoilla ja trubaduuri Rokala soitti illalla pubissa. Miltei poikkeuksetta nämä kaksi keikkaa olivat kuitenkin eri puolilla suomea, joten kiirettä piti ja kilometrimittari rallatti jälleen iloisesti.


Syksyllä 2009 Pekka oli keikalla paikallisen hotellin terassilla.

Kaikin puolin normaalisti menneen keikan tauolla, saapui yleisön joukossa istunut Topi Sorsakoski juttelemaan Pekan kanssa. Kesken jutustelun Topi äkkiä tokaisi: "Sähän oot ihan lopussa. Pidä hyvä mies pieni breikki ja laita itses kondikseen."

Nuo sanat osuivat ja upposivat. Siltä istumalta Pekka teki päätöksen että nyt on todellakin paussin aika.

Hoidettuaan sovitut keikat alta pois Pekka jäi vuodenvaihteessa liki kuusi kuukautta kestäneelle keikkatauolle.

Myös duo RokKes jäi tauolle.

 • Topi Sorsakosken Itse asiassa albumi julkaistaan 2009.
 • Edu Kettusen albumi Taivaanrantapaikka julkaistaan 2009.

2010

... kolmas pitkäsoittolevy Ähtäri.

Yrittäjä ei voi pitää taukoa yrittämisestä. Niinpä Pekka katsoi viisaimmaksi lopettaa kymmenen vuotta toimineen yrityksensä PR-Sävelen vuonna 2010. Se oli keikkatauon kova hinta.

Uusia lauluja kuitenkin syntyi ja pian oltiin taas äänitystouhuissa Pop Artikkelin sudiolla Alavuden Lapinkylällä.

Aprillipäivänä 1.4.2010 julkaistiin Pekan kolmas pitkäsoittolevy Ähtäri.

Ähtäri levy oli jatkoa Tuliliemessä levylle mutta se toteutettiin sitäkin pienimuotoisemmin.
Osin jopa studio livenä.

Levyllä soittivat tutut muusikot.

Pekka Rokala: Laulu, kitara, kitarabanjo, huuliharppu, lyömäsoittimet.
Taisto Viikeri: Kitara, mandoliini, kosketinsoittimet, taustalaulu,
Pertti Keskinen: Basso, taustalaulu,
Esko Takamäki: Rummut, lyömäsoittimet, taustalaulu,
Hanna Syrjä: Taustalaulu
Juhana Tuhkanen: Sello.

Tuottajana ja äänittäjänä toimi jälleen Marko Ketola.

Ähtäri levyn tiimoilla Pekka teki muutaman keikan lähialueella vanhan folkbändinsä kanssa, mutta nimellä Latoharppu orkesteri.

Muuten Pekan vuosi 2010 kului lähinnä Limbo Laakso- keikkojen merkeissä, erilaisissa yksityis- ja yritystilaisuuksissa, sekä ennen kaikkea harjannostajaisissa. Toki mies teki edelleen myös trubaduuri keikkoja.2011

... puhelin soi... Tammilehdon Pekka (Topi Sorsakoski) oli kuollut...

Pekan keikat alkoivat olla yhä useammin olla Limbo Laakso keikkoja. Ja sehän vain sopi. Keikat alkoivat usein jo iltapäivällä, tai alkuillasta, mikä tarkoitti sitä, että kotiin pääsi hyvissä ajoin.

Työtilaisuudet olivat harjannostajaisia, yksityistilaisuuksia ja erilaisia firmojen juhlia. Pubeissa Limbo esiintyi harvemmin.


13. elokuuta 2011 Pekka oli matkalla keikalle Kuikan Ränssin Kievariin kun puhelin soi... Tammilehdon Pekka (Topi Sorsakoski) oli kuollut...Mika Peltonen julkaisi albuminsa Tähän asti tiesin. Mukana albumilla on Mika Peltosen versio Pekan Viimeinen polku kappaleesta, sekä Peltosen ja Rokalan yhteinen kappale Kevyesti keskellä päivää. Pekka oli mukana myös levyn promoamisessa.

Pekka aloitti työt keikkamyyjänä ohjelmatoimistossa mutta teki päivätyönsä ohella keikkaa trubaduurina ja Limbona. Säännöllinen päivätyö mahdollisti entistä huomattavasti rauhallisemman keikkatahdin.

 • Topi Sorsakosken postuumi studioalbumi Tummansininen sävel julkaistiin 26. lokakuuta 2011.
 • Ninni Poijärvi & Mika Kuokkanen: Powderburn albumi julkaistaan 2011.

2012

Kun määräaikainen keikkamyyjän työ päättyi 2012 heinäkuussa niin alkuperäinen Duo RokKes (Pekka ja Pertti) teki uuden ohjelmatoimiston houkuttelemina paluun esiintymislavoille.

Keikkoja tehtiin aluksi ohjelmatoimiston kotiseudulle Lahden ympäristöön,  mutta pian duo porhalsi taas ympäri Suomea.

RokKesin suosio tuntui vain kasvaneen keikkatauon aikana ja keikkamäärät sen mukana.

Vaikka Limbo Laakso keikkailikin ahkerasti duo RokKesin riveissä, ehti hän tehdä keikkoja  yksinkin, kuten myös Pekka, trubaduurina.


 • Topi Sorsakosken postuumi studioalbumi Tummansininen sävel julkaistiin 26. lokakuuta 2011.
 • Ninni Poijärvi & Mika Kuokkanen: Powderburn albumi julkaistaan 2011.
 • Edu Kettusen albumi Pomminpurkajan maanantai julkaistaan 2012.

2013

Duo RokKes puski läpi tuulen ja tuiskun täydellä höyryllä. Keikkaa tehtiin edellisvuoden tapaan pubeissa, harjannostajaisissa, messuilla, markkinoilla sekä erilaisissa yritys- ja yksityistilaisuuksissa.

Rumpali Jalo"Jallu" Viinasesta ei edelleenkään saatu tämän parempaa näköhavaintoa.Loppuvuoden RokKes- keikoilla Pertin kanssa laulavana basistina vuorotteli jälleen Tapio "Fabio" Salonen.

Pekka teki edelleen keikkaa myös yksin, Limbo Laaksona, sekä trubaduurina.

Vuodenvaihteessa Pekka yritti, vielä kerran järkeistää keikkasekamelskaansa, ja päätti keskittyä jatkossa pelkästään Limbo Laaksoon ja trubaduurikeikkoihin.

Duo Rokkes lopetti keikkailun vuoden vaihteessa.

Limbon, sähkötupakan suosion innoittamasta SähköJallu "keksinnöstä" tuli valtaisa hitti sosiaalisessa mediassa.


 • Ninni Poijärvi & Mika Kuokkanen: Vagabond Moon albumi julkaistaan 2013.

2014

Alkuvuoden 2014 Pekka keikkaili yksin mies, särökitara, huuliharppu ja matkalaukkurumpu kokoonpanolla, esittäen astetta sähköisempää ja rujompaa "rillumereibluesia." Keikkapaikkoja olivat edelleen pubit ja clubit ympäri suomea.

Homma toimi ja keikkoja oli... mutta keikkojen jatkuvasti myöhäisemmäksi siirtyvä alkamisajankohta ja koko ajan pidentyneet keikkamatkat nakersivat, ennestäänkin vähäistä keikkamotivaatiota.


Pekka ei enää ottanut vastaan uusia tilauksia, mutta teki tietenkin kaikki ennalta sovitut keikat alta pois. 

Pekan viimeisiksi keikoiksi jäivät Limbon kaksi markkinakeikkaa heinäkuun 19-20.7. 2014 Kuivasniemen markkinoilla Iissä.

Kun Pekka hyppäsi viimeisen settinsä jälkeen autoon ja suuntasi sen keulan kohti etelää, alkoi ankara ukonilma. Ukkonen raikasti ja viilensi yli viikon kestäneen painostava helteen hetkessä.

Melkoinen oli myös se rajuilma, joka riehui kotiin ajavan (nyt siis entisen) keikkamiehen sisällä.

Toisaalta tuntui pahalta myöntää, ettei hänestä ollutkaan ammattiin, josta hän oli pikkupojasta asti haaveillut ja jonka eteen hän oli tehty paljon työtä...

Toisaalta olo oli helpottunut... Alkoi tuntua siltä, että hetken hänen sisällään mellastanut rajuilma oli saanut aikaan saman, kuin tuo, äsken ulkona riehunut... pitkään jatkunut painostava helle oli väistynyt... Oli taas helppo hengittää.

 • Hector julkaisi albuminsa Hauras 2014.
 • Ninni Poijärven albumi Tie julkaistaan 2014. 
 • Edu Kettusen albumi Kadonnut maailma julkaistaan 2014.

2015

2015 Pekka teki edelleen musiikkia ja äänitteli demoja kotonaan ja alkoi yhä aktiivisemmin keskittyä muiden artistien taustalla hääräilemiseen.   

Myös Limbo Laakso jatkoi elämäänsä sosiaalisessa mediassa pakinoitsijana ja uusien laulujen myötä.

 • Edu Kettusen albumi Sateinen iltapäivä Välkkylän BP:lläjulkaistaan 2015.
 • Edu Kettusen albumi Autioilla rannoillajulkaistaan 2016.

2016

Ei niille mitään saa!


Pekka pääsei kesäksi töihin Ähtärin Kaupungille.

Tauolla Pekka ja työparinsa (Tangokuningas) Kari Hirvonen viihdyttävät itseään, kuvaamalla puhelimella lyhyitä huumorivideoita.

Facebookissa ja tuttavapiirissä kahden hieman juron mutta positiivisen, työmiehehen toilailuista pidetiin siinä määrin, että toiveita uusista videoista esitetiin parivaljakolle päivittäin... Eikä näitä miehiä tarvinnut kauaa yllyttää...

Syntyy videopäiväkirjoja julkaiseva parivaljakko Melttoamisen Mestarit.

Ei niille mitään saa!
2017


Huhtikuussa 2017 Tangokuningas Kari Hirvonen julkaisi singlen, Pekan säveltämästä ja sanoittamasta kappaleesta Kaunis ja Kavala. Pekan versio kappaleesta julkaistiin hänen Tuliliemessä levyllään 2004. Pekka vastasi singlen promoamisesta radioille.

Joulukuussa 2017 Julkaistiin Karin single Kaipaus on. Laulu on Pekan sävellys ja sanoitus.
Pekka vastasi singlen promoamisesta radioille.


2018


25.5.2018 Kari Hirvonen julkaisin singlen En eiliseen päivään.
Säv. Kari Hirvonen
San. Pekka Rokala
Sov. Jarkko Järvenpää ja Markus Hirvonen
Musakunkku Ky


Teksti: Kerkko Paala